19.9.2009

Jalkaväkitärppejä



Pitkän ja vaikeaselkoisen artikkelin sijasta kirjoitan nyt tapani mukaan taas pitkän artikkelin johon kuitenkin kerään vain joitain "tärppejä" jalkaväelle. Eli siis pieniä sääntöjä ja asioita joiden avulla aloittelija voi nopeasti hioa pelinsä parempaan kuntoon.

Jaan artikkelin lyhyisiin osioihin joihin yritän keksiä noin 5 asiaa joilla voi parantaa peliään.
1. Liikkuminen
2. Taisteleminen
3. Panssareita vastaan
4. Ilmavoimia vastaan
5. Yleisohjeita



1. Liikkuminen
Jalkaväkeä tarkastellessa näkee milloin minkäkin sortin taktiikoita hiljaisesta hiihtosissistä järven jäällä juoksevaan ramboon. Tässä muutama asia jotka muistamalla pärjää paljon paremmin.

A. Jalkaväki pääsee lähes minne tahansa. Käytä tätä hyväksesi erityisesti ajoneuvoja vastaan. Iske sieltä minne ajoneuvo ei pääse ja iske silloin kun ajoneuvo on maaston takia pullonkaulassa.
B. Käytä suojaa. Liian usein näkee sitä että joku juoksee jäällä tai paljaalla pellolla ilman mitään näkösuojaa. Taistelussa tärkein asia on näköyhteys viholliseen. Hyvän ampumapaikan ja sen paikan missä vihollinen olettaa sinun olevan on suuri ero. Älä yhdistä näitä.
C. Käytä rakennuksia. Rakennuksiin eivät vihollisen ajoneuvot pääse, ja jos ne tulevat lähelle, jalkaväki voi alkaa heittelemään kaikkea enemmän tai vähemmän räjähtävää niiden päälle. Mutta älä pysy ikkunoiden keskiosien kohdalla, jos vihollinen veikkaa ja ampuu keskelle ikkunaa, se on huonolla tuurilla peli menetetty.
D. Ajoneuvot eivät halua päästää jalkaväkeä liian lähelle. Jos mahdollista, yritä harhauttaa ajoneuvoa heittämällä esimerkiksi polttopullo ajoneuvon takaosan lähelle. Polttopullon rikkoontumisesta aiheutuva ääni ja liekki saattaa hämmentää ajajaa ja saa tämän luulemaan että vihollissotilas on takana. Käytä hämmennystä hyväksesi ja liiku.
E. Jos luulet että vihollinen huomasi sinut ja lähtee etsimään, vaihda paikkaa ja jää kyttäämään sitä paikkaa jossa vihollinen luultavasti huomasi sinut. Hyvällä tuurilla saatat osua vihollissotilaaseen kun hän on etsimässä.
F. Pysy suojien TAKANA. Jos pysyt suoraan näkösuojan sisällä tai kohdalla, suojan kuvio ja muoto saattaa yllättäen katketa, jonka syystä tarkkasilmäinen tai sinua etsivä vihollissotilas havaitsee sinut. Vaikka et näe suojan takaa yhtä hyvin, viholliselle tulet lähes näkymättömäksi.
G. Näkösuojia voi tehdä itsekkin. Molotovin koktaili oikeassa paikassa tai kranaatin tai kasapanoksen savu luo nopean näkösuojan jonka suojissa pystyt etenemään. Varo kuitenkin, vihollinen voi olettaa että etenet siellä ja tulittaa savun läpi. Panssarivaunun piirittäessä molotovin heittäminen muualle kuin sinne mistä pioneeri lähtee etenemään saattaa hämmentää panssarin luulemaan että pioneeri tulee liekkien läpi.





2. Taisteleminen
Lyhyesti ja ytimekkäästi vihun ampuminen pyssyllä.

A. Ota ennakkoa. Luodit eivät lennä heti kohteeseen. Kokemuksella saat juuri oikean matkan ennakkoa. Järjenkäytöllä pääset alkuun.
B. Konetuliaseilla pystyt ampumaan vihollista jatkuvalla syötöllä. Konetuliaseilla väijytys onnistuu lähes aina koska se 2sek joka viholliselta menee tilanteen ymmärtämiseen olet jo kerennyt ampua useita kertoja. Muista kuitenkin pysyä piilossa tai vihollinen ei tarvitse aikaa tilanteen ymmärtämiseen koska tietää jo mitä on tapahtumassa.
C. Aseet meluavat. Älä ammu huvin vuoksi tai joka kerta kun pieninkin mahdollisuus sille tarjoutuu. Ammu kun olet suhteellisen varma osumasta niin vihollinen ei ammu takaisin.
D. Ampuminen pakottaa vihollisen vastaamaan tuleen tai ainakin suojautumaan. Jos molemmat osapuolet etenevät, konetuliaseilla ampuminen estää vihollisen etenemisen ja omat joukot pystyvät etenemään lähitaisteluun.
E. Luota myös tuuriisi. Juoksusta konepistoolilla nakuttaminen toimii ihan hyvin vaikka tarkkuus ei ole päätähuimaava. Ainakin vihollisen kannattaa olla hieman varovaisempi liikkeissään. Lisäksi hän voi luulla että olet jo valmiina ja tähtäämässä hänen asemiin.
F. Kun muu epäonnistuu, ota puukko. Puukkoa ei tarvitse ladata ja puukkoetäisyydellä vihollisen on vaikea osua sinuun koska askelkin niin olet vihollisesta katsottuna jopa 90 astetta edellisestä olinpaikasta. Lisäksi puukko ei melua paljoa. Tosin vihollinen saattaa kun lyöt morasi hänen kylkiluiden väliin.



3. Panssareita vastaan
Jokainen jalkaväensotilas tulee päätymään lopulta tilanteeseen jossa edessä on huutava ja savuava sotakone ja kädessä tuskin mitään. Tässä pari ohjetta joiden avulla et hämmenny.

A. PIILOUDU. Tankki ei pääse eikä näe kaikkialle, piiloudu siltä. Jos et pysty tuhoamaan (vain erityisaseistuksella varustautuneet sotilaat, pioneerit ja suomen perusjalkaväki talvisodassa pystyy tähän) yritä varovasti poistua paikalta. Jos pystyt tuhoamaan, älä juokse suoraan. Odota että olet etäisyydellä jossa vihollisen reaktionopeus ei riitä uhan torjumiseen.
B. Ilmoita. Torjuminen ei onnistu jos siihen ei varauduta. Panssarivaunun pystyy tuhoamaan toinen panssari, panssarintorjuntatykki, panssarintorjuntakivääri, PST-sotilas, pommeilla tai tykeillä varustautunut lentokone, ilmatorjuntatykki, kranaatinheitin, tykistö... Mahdollisuuksia on lukemattomia, mutta jos panssarivaunun tuloon ei varauduta, eivät nämä mahdollisuudet ole luultavasti aktiivisina tarpeen vaatiessa.
C. Tee yhteistyötä. Panssarin pystyy tuhoamaan varsin helposti hämmentämällä sitä, tykkitorni ei käänny järin nopeasti, joten yritä hyökätä monesta suunnasta. Kasapanos tuhoaa lähes heti kaikki paitsi postijunan. Molotov tuhoaa kaiken paitsi panssariautot ja BT-5 -vaunut. Molotovin käyttäminen harhautukseen ja näkösuojana on myös loistava taktiikka, mutta vaatii yhteistyötä.
D. Panssarivaunu yleensä seuraa kohdettaan, jos ei, se tutkii ympäristöään. Käytä tätä hyväksi yheistyössä ja kiinnitä panssarivaunun huomio itseesi kun kaveri lähestyy tuhoamaan. Muista vain jatkuvasti häiritä panssaria jotta sen kohde ja tarkkaavaisuus ei muutu.
E. Jos olet pioneeri tai panssarintorjuntaan kykenevä sotilas, tarkkaile vihollista ja iske kun vihollisen tarkkaavaisuus herpaantuu tai se etenee tai katsoo muualle. Jos oma sotilas pystyy harhauttamaan panssaria, on aika toimia.



4. Ilmavoimia vastaan
Varsinkin talvisodassa ilmavoimat tulittavat jalkaväkeä paljon. Koneet ovat hitaita ja konekivääriaseistus runsasta joten on helppoa osua ja tähdätä viholliseen. Lisäksi maasto on karumpi ja lunta vasten on helppo havaita sotilas. Siksi on hyvä tietää mitä tehdä kun maanpinnan yläpuolelta tulee luotikimppuja kohti.

A. Pidä koneita silmällä. Katso konetta jos voit aina kun se ei tule suoraan kohti, näin pidät itsesi tietoisena mistä kone seuraavaksi saattaa lähestyä.
B. SUOJAUDU. Vihollinen lähestyessään tulittaa jatkuvasti. Vain suojautumalla voit varmistaa turvallisuutesi. Koneesta lähtee kaikki konekiväärit lukuun ottaen jopa parikymmentä luotia sekunnissa.
C. Kun on turvallista, tulita. Kärsivällisyydellä saatat pudottaa koneen. Pikakiväärit ovat varsin tehokkaita lentokoneita vastaan osuessaan ja jos saat pari lippaallista uppoamaan lentokoneeseen se on luultavasti ottanut tarpeeksi vauriota poistuakseen, tai sitten pystyt pudottamaan sen seuraavalla samanlaisella määrällä.
D. Matalaksi. Lentokone kun lähestyy ei ole väliä pystytkö hyppäämään ja väistämään yhden luodin, koska toinen tulee perässä. Jos kone lähestyy ollessasi paljaalla pellolla tai jäällä, matalaksi meneminen on paras suojautuminen, koska mitään muuta ei ole. Teet itsestäsi pienen kohteen, luultavasti hieman olkaväliä suuremman, joten lentokoneen osumismahdollisuudet laskevat reilusti.
E. Ilmoita, kutsu ilmatorjuntaa tai omia koneita. Mies vastaan lentokone on hyvin epätasainen taistelu. Ilmatorjunta vastaan lentokone on hyvin tasaväkinen taistelu. Enemmän ilmatorjuntaa, taitava lentäjä ja jalkaväkeä on viholliselle ylivoimainen jos lentäjä ei satu olemaan Sotamies Masi.




5. Yleisohjeita

Matki kokenutta pelaajaa. Niin hänkin on luultavasti joskus tehnyt.
Yhdistä eri aselajeja. Vihollinen pystyy helposti erikoistumaan yhtä aselajia vastaan. Montaa aselajia vastaan taistellessa ei voi erikoistua.
Chattaile. Vain kommunikoimalla pystyt pitämään joukkueen ajan tasalla, ja samalla pysyt itsekkin.
Älä pysy aina vain jalkaväkenä. Ota kalustoa käyttöön ja erityisesti paikalleen kiinnitettyjä aseita.



Onnistumisen iloa jalkaväkenä taistellessa!

Ei kommentteja:

Aika-arkisto