14.9.2009

Panssarivaunujen Alkeet, Taistelu


Nyt kun osataan jo liikuttaa tankkia, voidaan siirtyä sillä taistelemiseen.

Kuten jo mainitsin esipuheessa, panssarivaunuilla taisteleminen FinnWarsissa eroaa huomattavasti "vanillabäfästä". Tankissa on erikseen ampujan/ampujien paikka(t) joihin pitää mennä jos haluaa ampua. Lisäksi tornit kääntyvät hitaammin ja tykinammukset lentävät suhteellisen suoraan. Lisäksi yleensä se kuka ensimmäisenä avaa tulen ja osuu kohteeseen, voittaa koko tankkitaistelun.

2. Taisteleminen

Oheisesta kuvasta näette tankin oikeaoppista sijoittamista. Ainoastaan T-28 on tarpeeksi vahva kestämään osumia jäällä, ja sielläkin se on todella paljas ja voi pitää vain vähäistä vihollismäärää kurissa. Lisäksi ei pidä KOSKAAN paljastaa panssarivaunun takaosaa tai sivustoja viholliselle, panssarivaunusi on mennyttä heti kun vihollinen pääsee tulittamaan tänne. "Näin"-kuvasta voi vielä huomoida suojaavan kasvillisuuden määrää, sekä kivien käyttämistä suojaten ja piilottaen panssarivaunun rungon.


TÄHTÄÄMINEN



Tähän kuvaan olen lisännyt kohdat joihin panssarivaunun ampujan kannattaa erityisesti tähdätä. Oheinen kuva koskettaa Vickers (kuvassa), T-26 (kaikki mallit) sekä T-28 "Postijuna" (kuvassa) panssarivaunuja.



Punaisella värjätyt alueet ovat panssarivaunujen ilmanottoreikiä joihin ampuminen tuhoaa panssarivaunun yhdestä osumasta lähes täysin (käyttökelvottomaksi kuitenkin). T-28 (Postijuna) kestää muutama osumaa enemmän mutta useimmiten ei kerkeä vastata tuleen tehokkaasti jos tuli avataan yhtäkkiä vaunun perään.


Oranssilla värjätty kohta on itseasiassa vain merkkaamassa koko vaunun perää. Mikäli pystyt avaamaan tulen suoraan vaunun takaosaan, vaunu on lähes avuton mikäli onnistut osumaan. Jos et osu, sinulla on luultavasti vielä toinen mahdollisuus tulittaa perään ennen kuin vihollisvaunu ehtii reagoida kokonaan kääntämällä vaunua tai pakenemalla. Yksi tai kaksi osumaa perään tuhoaa vaunun. Postijuna kestää enemmän osumia, joten on suositeltavaa yrittää osua suureen ilmanottoon pelkän perän ampumisen sijasta.


Keltaisella merkityt osat ovat tankin telat. Teloihin voi tähdätä joka suunnasta, mutta parhaat tulokset saadaan ampumalla tankkia sivusta. Telat ovat hieman heikommat kuin runko, mutta niihin on vaikeampi osua edestä ja takaa. Siksi takaa hyökätessä kannattaa tähdätä mielummin vain perään kuin teloihin kohteen pienen koon vuoksi.


Mikäli olet asemissa ennen vihollisvaunun saapumista, ja vihollisvaunu ei havaitse sinua, on suositeltavaa käyttää aikaa tähtäämiseen. Ensimmäinen laukaus määrää useimmiten koko kohtaamisen tuloksen ja kun olet ampunut ensimmäisen kerran, vihollinen luultavasti saa selville olinpaikkasi ja vastaa tuleen täysin mitoin.

Pidä silmällä myös vihollistankkien pakokaasuja. Ne näkyvät pensaidenkin läpi ja nousevat keskeltä korpeakin selkeinä.

Hyökkääminen panssareilla


Erityisesti Neuvostoliitolla pelatessa tulee tilanteita joissa panssarivaunuilla hyökätään vihollisten asemiin, eikä taistella panssareita vastaan. Näissä tilanteissa on tärkeää pitää suora näkökontakti jalkaväkeen, sillä vihollisen pioneerit ja panssarintorjunta-aseilla varustetut joukot yrittävät tuhota panssariasi. Lisäksi voi olla hyödyllistä liikkua saman lipun alla taistelevien vaunujen kanssa niin että perässä liikkuva vaunu pystyy tukemaan edellä liikkuvaa vaunua ja jalkaväki molempia.


Yllä muutamia nopeasti koottavia ideaalisia panssarivaunumuodostelmia joita allekirjoittanut on todennut olevan hyviä muodostamisnopeuden ja tehokkuuden vuoksi. Mikäli näitä muodostelmia aletaan käyttää laajemmin ne alkavat menettää tehokkuuttaan, mutta niin pitkään kun FW:n pelaaminen pysyy järin organisoimattomana, voivat nämä olla erittäinkin hyödyllisiä. Vaikka en ole merkinnyt paljoa jalkaväen asemia kuviin on hyödyllistä pitää selustat turvattuina jalkaväellä. Jälkimmäisessä kuvassa olevat jalkaväen ikonit tarkoittavat pikakivääreitä/konekivääreitä jotka suojaavat selustoja toisen panssarivaunun puuttuessa.
Panssarivaunuilla hyökkäämiseen suosittelen seuraavaa nyrkkisääntöä etenemisen osalle.


  1. Tarkista vihollisen pitkän kantaman panssarintorjunta (tykit ja panssarintorjuntakiväärit)
  2. Tarkista vihollisen panssarivahvuus
  3. Varmista selusta ja pidä keskipitkä näköyhteys jalkaväkeen ennen etenemistä
  4. Välttele suljettuja paikkoja. Vihollisen pioneerit lymyävät juoksuhaudoissa, metsissä ja pommikuopissa
  5. Pidä silmällä maastoa miinojen varalta. Usein miinoja ei peitetä mutta jos taistelet allekirjoittanutta vastaan niin tarkkaile myös pieniä maamöykkyjä
  6. Muuta paikkaasi läpimurron tapahtuessa, vihollinen yrittää kostaa ja tietää jo valmiiksi panssarisi olinpaikan hyökkäyksen takia
Panssarivaunun Vahingoittuessa



Onnea ei ole ilman epäonnea. Panssarivaunusi ei voi selvitä ikuisia aikoja, joten on hyvä tietää miten toimia epäonnen sattuessa kohdalle.

Kun panssarisi on saanut osuman, tulita takaisin. Jos jätät vaunusi heti ensimmäisen osuman sattuessa kohdalle vihollinen pääsee karkuun ja pystyy aiheuttamaan lisää vahinkoa joukkueellesi. Resurssit luultavasti menevät paljon parempaan käyttöön mikäli puolustat panssariasi viimeiseen asti. Panssari ja kuljettaja spawnaavat uudelleen, tai sitten saatat tuhota vihollisen vaunun. Liekehtivä panssari on strateginen kohde: pitämällä vihollisvaunut liekeissä estät niiden uudelleenluomisen vihollisen käsiin. Mikäli näet oman vaunun liekehtivän jossain ja se on jätetty, tuhoa se suoraan, jos et itse tule käyttämään sitä.

Jos on mahdollista, seuraavaksi kannattaa kiinnittää huomio panssarivaunun hävittämiseen. Jos vihollinen on saanut osuman panssariisi niin että se on tulessa ja liikkumiskyvytön, kannattaa tuhota se jotta voit saada uuden panssarin sieltä mistä hait nykyisen. Jos ajattelet että tämä on naurettavaa ja saatat kuolla siihen, ajattele sitä että joka kerta kun jalkaväen sotilas ampuu jonkun, hän luultavasti kuoleekin 50/50 (keskiarvo). Panssarilla pystyt aiheuttamaan vihollisjoukkoihin huomattavasti suurempaa vahinkoa ja se on suhteessa vahvempi, joten kannattaa tietenkin hankkia takaisin se vahvuus!

Mikäli edelliset kohdat ovat kunnossa, voit jatkaa taistelemista jalkaväen sotilaana, tai palata kohti päämajaa hakemaan uutta kalustoa.



MUTTA. Kaikkia edellisiä kohtia tärkeämpää on ILMOITTAA UHASTA. Älä helpota vihollisen työtä antamalla joukkuetovereidesi kulkea suoraan kuolemaan! Ilmoittamalla vihollisen olinpaikasta saatat jopa saada kostettua tälle toisen pelaajan matkaan lähettämän ammuksen kautta.


Näillä eväillä pitäisi kaiman kummin pikkuveljenkin pärjätä FinnWarsin teräsmyrskyssä omalla peltipurkilla ajellen.

Ei kommentteja:

Aika-arkisto